Peper & Zout

DE WAARDE VAN VERZAMELOBJECTEN

Als je een nieuw peper en zoutstel in de winkel of via een webshop is de prijs duidelijk. De verkoper bepaalt de waarde van verzamelobjecten en daar zit meestal geen rek in.
De meeste peper en zout stellen uit onze verzameling zijn niet zo zeer gebruiksvoorwerpen maar meer bedoeld om deze als souvenir of voor de sier te verkopen.

NIEUWPRIJS

Toen we jaren geleden begonnen met verzamelen vonden we alles mooi en bijzonder. We kochten het een en ander in de winkel en dat was zeker niet goedkoop. Later ontdekten we dat er heel veel gemaakt wordt in de grote masse en maar heel weinig peper en zoutstellen in beperkte oplage gemaakt worden of zelfs zeldzaam zijn. De aanschafprijs van nieuwe setjes begon  al snel bij 5 euro voor een doorsnee uitvoering en liep snel op naar 20 euro. Voor de wat exclusieve merken zoals Koizol, Allesie of Goebel liggen de prijzen tussen de 30 en 80 euro. Geen bedragen die wij “zo maar” even betalen voor een peper en zoutstel.

MARKTPLAATS EN ROMMELMARKT

peper en zoutstel, verzamelen, verzameling

We waren al bekend met Marktplaats en rommelmarkten. Dat bleek een schat aan nieuwe uitvoeringen tegen hele interessante prijzen. Het verschil tussen vraag en aanbod is vaak in ons voordeel geweest. Een goed voorbeeld was een dame die het peper en zoutstel (hiernaast op de foto) aan ons verkocht voor 1 hele euro. Ze was blij dat deze na 3 jaar vrijmarkt op Koninginnedag eindelijk verkocht was. Iedereen tevreden.

Het blijft onderhandelen via deze kanalen en soms krijgen we een nieuw setje voor een leuke prijs en soms is de vraagprijs hoger dan wat wij er maximaal voor over hebben. Het is anders geworden. Wij bepalen zelf de waarde van het verzamelobject. Vaak is het gewoon een kwestie van smaak.

WAT KOST HET NU ECHT?

In het verleden hebben een paar keer complete verzamelingen opgekocht. Vaak voor slechts een paar tientjes. We hebben zelf wel eens wat delen van verzamelingen gekregen, voor niets. Je komt er dan niet onderuit dat je dubbele setjes gaat krijgen. We hebben van alles geprobeerd, van 1 euro per stuk tot een bananendoos vol voor 10 euro. Het is geen levendige handel en pas na vele maanden verkocht. Honderden peper en zoutstellen voor een paar tientjes naar de kringloopwinkel.  De echte waarde…. wat de gek er voor geeft.

ONZE CRITERIA

De “doorsnee” setjes, gewone uitvoeringen, massaproducten zoals bakkers, groente en koeien, daar hebben we genoeg van en die kopen we niet meer. Dan blijven over de wat ongewone stelletjes, oude uitvoeringen en bijzondere merken zoals Goebel en Ritzenhoff. Daar hebben we nog wel interesse in.
Na jaren verzamelen, internet afstruinen en markten bezoeken hebben we wel ontdekt dat het aanbod enorm is en zijn we kritisch geworden. We kopen veel minder setjes en alleen als het mooi of bijzonder is en als de prijs ons past.

Relevante berichten:

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2019 Peper & Zout

Thema door Anders Norén