Blije-kat-Romero-Britto-Peper-en-zoutstel
keus te over

In alle soorten en maten

Bijna iedereen heeft het wel in huis, een peper en zoutstel. De eenvoudige strooipotjes of een handzame zout en peper molen uit de supermarkt kom je vaak tegen. Voor de liefhebbers zijn er nog de wat luxere modellen. En voor de echte kookfanaat zijn er de peper en zoutmolens van bekende merken zoals Peugeot of Cole & Mason. Voor dagelijks gebruik, als onderdeel van servies of als blikvanger op tafel is het aanbod al groot.

Maar er is meer, veel meer. Peper en zoutstellen worden ook gemaakt als verzamelobject, kunstvoorwerp of aandenken. En laten dát nu de soorten zijn die wij interessant vinden.

peper en zoutstel

Deze is grappig

Een van de vaak gezochte uitvoeringen is een grappig peper en zoutstel. Dat is in onze beleving de soort waarvan je minimaal een glimlach op je gezicht wilt krijgen. Nou….. die zijn er voldoende. De peper en zoutstellen die wij uitgesproken grappig vinden kan je allemaal bekijken door op onderstaande button te klikken.

Hazen-met-zilveren-oren-Villeroy-Boch-Rosemarie-Benedict-peper-en-zoutstel
passend bij het interieur

Design Peper en Zoutstel

In roestvrij staal, geslepen glas, hippe kleuren of strakke vormgeving, het bestaat allemaal.

De bekende winkels en webshops als Blokker, Hema, Bol.com en amazon hebben een enorme keuze aan nieuwe design peper en zoutstellen. Ook bij de gespecialiseerde shops en kookwinkels is de kans van slagen redelijk groot. Design en gebruik gaan dan wel vaak samen.

De echte kunstwerken waar je een peper en zoutstel (bijna) niet meer herkent als gebruiksvoorwerp moet je vaak ergens anders zoeken, soms in een galerie, op verzamelbeurzen of via verkoopsites

Taart als inspiratie

Peper en zoutstel huwelijk

Wie kent het niet, de legendarische scene van André van Duin en Corrie van Gorp. Hartelijk bedankt voor het peper en zoutstel. Het huwelijk is vaak een gelegenheid waar een peper en zoutstel een van de cadeaus is. Een traditie met een voor ons onbekende herkomst en verhaal.

Een voor ons onbekend setje uit deze serie van Franklin Mint. Met hulp van verzamelaars uit de USA kwamen we hier achter en konden we dit setje over laten komen vanuit Canada.

Mickey-en-Minnie-huwelijk-Disney-peper-en-zoutstel
Foto: In de buurt – Nathalie Polman
in winkels en webshops massaal te koop

Hema, Blokker, Bol.com

Als verzamelaars hebben wij zeer waarschijnlijk meer verschillende peper en zoutstellen dan de grote verkoopketens. Begin 2021 stond de teller bij ons op ruim 4000 verschillende setjes. En ja, het hadden er gemakkelijk vele duizenden meer kunnen zijn. Met verloop van tijd zijn we meer gaan selecteren wat we wel of niet willen hebben. Bepaalde series, groepen of ontwerpers bepalen vaak mede de keuze. Soms is ruimte voor een vreemde eend in de bijt.