Peper & Zout

Een peper en zout stel, onmisbaar in de keuken. Maar er is meer. Ze worden verkocht als souvenir, als onderdeel van een servies, als grappig cadeau en zelfs als kunst- of verzamelobject. Op deze website staan voornamelijk bijzondere en niet alledaagse uitvoeringen, soms zelfs zeldzaam te noemen. Blader gerust door alle berichten en geniet of verbaas je. Peper en zout stellen in alle soorten en maten.

Peper en zoutstel: Twee duivelinnen van de Hema uit ongeveer 1962

Peper en zoutstel: Twee duivelinnen van de Hema uit ongeveer 1962

Hema duivelinnen in rood en zwart, peper en zoutstel, verzamelen, verzameling
Een peper en zoutstel kan mooi zijn om verschillende redenen. Sommige krijgen een bijzondere betekenis vanwege het verhaal wat er bij zit.

Bij de Hema

Het was 1962-1963. Peter Rombout werkte als banketbakker bij de Hema in Alkmaar. Zijn oog was gevallen op twee beeldjes van wulpse dames, gekleed in rood en zwart.  Het bleek een peper en zoutstel te zijn in de uitvoering van twee duivelinnen. De prijs van 1 gulden 75 minus de gebruikelijke personeelskorting paste Peter Rombout en hij nam de beeldjes van keramiek mee naar huis. De beeldjes zijn mee verhuisd van Alkmaar naar Amsterdam en uiteindelijk weer in Alkmaar op de vensterbank gezet. Ondanks de leeftijd van 55 jaar en de kwetsbaarheid van keramiek nog in ongeschonden staat. Hij is er altijd erg zuinig op geweest.

SBS6 – Verzamelkoorts

Het is juni 2017. ‘s Avonds om half 10 zit Peter Rombout TV te kijken. Op SBS6 is verzamelkoorts en daar ziet hij mensen uit Apeldoorn voorbij komen met een kamer vol peper en zoutstellen. Echte verzamelaars en liefhebbers van deze kleine kunstwerken. Hij besluit dat zijn wulpse duivelinnen en nieuw leven mogen krijgen tussen de vele andere setjes van Anja en René en schrijft een brief naar SBS6.

Peper en zoutstel duivelinnen van Peter Rombout uit Alkmaar

Zelfs zonder adres van SBS op de enveloppe is deze toch goed aangekomen en naar ons doorgestuurd. Na een telefoontje een afspraak gemaakt. Eind juli zaten we bij elkaar aan de keukentafel bij Peter Rombout thuis in Alkmaar. Die zelfde dag nog hebben de duivelinnen in het rood en zwart een plaatsje gekregen in onze vitrinekast.

Het verhaal voor ons

Peper-zoutstel.nl verzamelen, verzamelng, vitrinekast, peper en zoutstel

Kleine kwetsbare beeldjes met allerlei uitsteeksels 55 jaar lang heel houden is al vaak een wonder. Dat geeft al aan hoe mooi iemand iets heeft gevonden en hoe zuinig er mee om is gegaan. Dan we weten dat dit peper en zoutstel omstreeks 1962 gekocht is bij de Hema voor één gulden en 75 cent maakt het voor ons helemaal bijzonder. Dat soort informatie is meestal niet meer te achterhalen na zo veel jaar.

Het meest bijzondere is dat Peter Rombout zijn beeldje heel wilde houden en een goed plekje wilde geven en dat ons toevertrouwd heeft.

 

© 2019 Peper & Zout

Thema door Anders Norén

nl Nederlands
X