Welkom bij Peper en Zoutstel

Welkom bij ons privé museum met een collectie van ongeveer 6000 peper en zoutstellen! Wij zijn al jaren bezig met het verzamelen van deze mooie en vaak grappige stukjes, en we willen onze kennis en passie graag met je delen.

Waarom peper en zoutstellen verzamelen?

Een peper en zoutstel wordt vaak gelinkt met liefde en het huwelijk, en dat is ook de reden waarom veel mensen deze setjes cadeau geven bij een trouwerij of jubileum. Maar ze worden ook vaak gekocht omdat ze grappig zijn. Er zijn peper en zoutstellen in alle soorten en maten, van kleine en eenvoudige setjes tot grote en extravagante stukken. Sommige stellen hebben grappige vormen of afbeeldingen, terwijl andere weer heel artistiek, realistisch of modern zijn vormgegeven.

Het verzamelen van het peper en zoutstel is dan ook een leuke hobby voor mensen, zoals wij, die houden van mooie en bijzondere objecten. Veel van de oudere setjes (tot ruim 100 jaar oud) zijn handgemaakt en komen uit verschillende delen van de wereld.

Onze verzameling

Onze verzameling bestaat uit ongeveer 6000 peper en zoutstellen, van allerlei verschillende materialen en uit verschillende periodes. We hebben setjes van voornamelijk keramiek en porselein maar soms ook van glas, metaal en zelfs hout.

We hebben ons best gedaan om onze collectie zo gevarieerd mogelijk te maken, zodat er voor iedereen wel iets tussen zit. Toch hebben we in de loop der jaren keuzes moeten maken en zijn meer thema-gericht gaan verzamelen. Zo hebben we bijvoorbeeld setjes in de vorm van dieren, bloemen, auto’s, huizen en nog veel meer. Maar we hebben ook setjes die zijn gemaakt ter ere van speciale gelegenheden, zoals Kerst, Halloween, Sinterklaas of Pasen.

Peper en Zoutstel verzameling
Peper en Zoutstel verzameling

Ons privé museum

Ons privé museum is een plek waar u onze collectie kunt bewonderen en hopelijk kan genieten van onze peper en zoutstellen. We hebben ons museum zoveel als mogelijk op thema ingericht zodat je een goed beeld krijgt van de verschillende soorten setjes, stijlen, merken en kunstenaars.

Over verzamelen

Als mensen bij ons komen om de verzameling te bekijken is het vaak eerst even stil. Een ruimte met ongeveer 6000 peper en zoutstellen moet je even op je in laten werken. Allemaal vitrinekasten, flink vol in ongeveer 25 m2 elke stap zie je weer iets anders. Een rondje in ons privé museum hoeft niet langer te duren dan 1 minuut. Mocht toch even goed willen kijken eventueel met de mooiste verhalen van onze bijzondere vondsten dan zijn we zo een uur onderweg.

De waarde van een peper en zoutstel

Omdat er aan mooi ook vaak een prijskaartje zit komt dikwijls de vraag; “Wat is het waard?”
En dat is het lastige van deze verzameling, er is geen catalogus met prijzen zoals je dat vroeger had met postzegels. Bovendien is verzamelen helemaal niet meer zo populair als het eerder was. De “gewonere” setjes waar vroeger misschien wel tien of twintig euro voor is betaald zijn nu vaak bijna niets meer waard. Alleen de echte verzamelitems zoals bijvoorbeeld figuren uit Disney of bepaalde thema’s of onderwerpen zijn nog redelijk goed te verkopen omdat het dan niet om een peper en zoutstel gaat maar om de afbeelding of het onderwerp. De echte waarde? “Wat de gek ervoor geeft”.

Meer over peper en zoutstellen en de historie kan je onder andere nalezen op Wikipedia
Meer informatie over onze eigen geschiedenis in verzamelen kan je nalezen op Verzamelen begint bij 1

Contact

Heb je een vraag? Stel deze gerust via de contactpagina.

Laat ons weten wat je van dit peper en zoutstel vindt