Ga naar de inhoud
Home » Onze verzameling » 200 jaar justitie

200 jaar justitie

200 Jaar Justitie: Een Peper en Zoutstel van Jan Snoeck

Welkom op onze webpagina, waar we vandaag een bijzonder kunstobject uit onze collectie presenteren: het “200 Jaar Justitie” peper- en zoutstel, ontworpen door de beroemde Nederlandse kunstenaar Jan Snoeck. Dit levendige kunstwerk, uitgevoerd in de kleuren rood, geel, blauw, zwart en wit, is meer dan alleen een gebruiksvoorwerp – het is een eerbetoon aan twee eeuwen justitie.

Het Verhaal Achter Dit Kunstwerk

Jan Snoeck (1927-2018) was een meester in het creëren van abstracte beelden. Zijn werken zijn wereldwijd te bewonderen in musea en openbare ruimtes. Dit specifieke peper- en zoutstel, waarschijnlijk vervaardigd in beperkte oplage, werd ontworpen om het 200-jarig jubileum van de rechtelijke macht in 2011 te vieren. Hoewel we geen officiële documentatie hebben die dit bevestigt, sluit het perfect aan bij de stijl en thematiek van Snoeck’s oeuvre.

Een Artistieke Blikvanger

Dit peper- en zoutstel is niet slechts een functioneel object, maar ook een opvallende toevoeging aan elke kunstcollectie. De abstracte vormen en levendige kleuren zijn typerend voor Snoeck’s keramiek, en roepen telkens weer verwondering en emotie op bij de toeschouwer.

Meer Over Jan Snoeck

Jan Snoeck, geboren in Rotterdam, studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In zijn vroege carrière experimenteerde hij met verschillende materialen zoals steen en brons, maar zijn voorliefde voor keramiek bracht hem het meeste succes. Zijn werk kenmerkt zich door organische structuren en vloeiende lijnen, geïnspireerd door de natuur en het menselijk lichaam.

Ontdek Meer

Wil je meer weten over de verhalen achter onze unieke peper en zoutstellen? Abonneer je dan op onze website en ontvang een e-mail bij elk nieuw bericht.

Of volg ons op Facebook voor de laatste updates en exclusieve content. Laat ook vooral een reactie achter en deel je gedachten over onze dit specifieke item onderaan deze pagina!

200 jaar Justitie - Jan Snoeck - categorie Kunstenaars - peper en zoutstel - 200 jaar justitie
200 jaar Justitie - Jan Snoeck - categorie Kunstenaars - peper en zoutstel - 200 jaar justitie
200 jaar Justitie - Jan Snoeck - categorie Kunstenaars - peper en zoutstel - 200 jaar justitie
200 jaar Justitie - Jan Snoeck - categorie Kunstenaars - peper en zoutstel 200 jaar justitie
200 jaar Justitie - Jan Snoeck - categorie Kunstenaars - peper en zoutstel - 200 jaar justitie
200 jaar Justitie - Jan Snoeck - categorie Kunstenaars - peper en zoutstel verzamelen (6)

Plateelbakkerij Schoonhoven: Een Eeuw Sierlijk Handwerk

Plateelbakkerij Schoonhoven, opgericht in 1920, is een begrip in de Nederlandse keramiekwereld. De fabriek, gevestigd in het pittoreske zilverstadje Schoonhoven, verwierf al snel faam met haar hoogwaardige plateel en aardewerk.

In de beginjaren werden er vooral sierstukken geproduceerd, met handgeschilderde decors die varieerden van florale patronen tot geometrische ontwerpen. De fabriek experimenteerde ook met diverse technieken, zoals reliëfdecoratie en craquelé-glazuur.

Na de Tweede Wereldoorlog kende Plateelbakkerij Schoonhoven een bloeiperiode. De vraag naar keramiek nam toe en de fabriek breidde haar assortiment uit met gebruiksartikelen zoals vazen, schalen en serviezen. Ontwerpers van naam, zoals Cornelis Teunis Visser en Theo Vos, werkten samen met de fabriek om unieke en eigentijdse collecties te creëren.

De fabriek bleef trouw aan haar traditionele waarden van vakmanschap en kwaliteit. Het ambachtelijke productieproces, waarbij elk stuk met de hand wordt gedecoreerd, staat garant voor unieke en waardevolle creaties.

Plateelbakkerij Schoonhoven is vandaag de dag meer dan alleen een fabriek. Het is een attractie voor kunst- en keramiekliefhebbers van over de hele wereld. Bezoekers kunnen de fabriek bewonderen, de showroom bekijken waar prachtige collecties worden tentoongesteld, en zelfs een workshop volgen om zelf te leren schilderen op keramiek.

Belangrijke kenmerken:

  • Traditioneel vakmanschap
  • Unieke handgeschilderde decors
  • Hoogwaardige kwaliteit
  • Gebruiks- en sierstukken
  • Ontwerpen van bekende ontwerpers