Kunst uit Deventer


Ank Uitenbroek

Een paar jaar geleden kwamen wij in aanraking met de kunstwerken van Ank Uitenbroek. Deze keramiste uit Deventer maakt af en toe peper en zoutstellen. In tegenstelling tot veel anderen is het bij haar geen massa maar is juist elk setje uniek.

Haar stijl sprak ons enorm aan en in de loop van de tijd zijn wij in de gelegenheid geweest een aantal peper en zoutstellen van haar aan te schaffen.

Engelen-op-halve-bol-Ank-Uitenbroek-peper-en-zoutstel
Op visite

Ank in ons museum

In augustus 2021 kwam Ank langs om te kijken waar een paar van haar kunstwerken zijn gebleven en wat we nog meer aan peper en zoutstellen hebben. Het is altijd bijzonder om te ervaren hoe verschillend mensen naar onze verzameling kijken.

Vrouwen met ketting

Wij hebben het de naam “vrouwen met ketting” gegeven. We hebben vaker peper en zoutstellen gezien van Ank Uitenbroek met deze vorm. Ze laat het peper en zoutstel als apart onderdeel opvallen maar samen is het toch een mooi geheel

Man en vrouw

Ook hier weer de schijfachtige vorm van het geheel. De beeltenis op de afzonderlijke strooiers loopt rondom door en hier is ook weer op kunstzinnige wijze één geheel van het totaal gemaakt.

Sinterklaas en Piet

De hoofdrolspelers van het kinderfeest Sinterklaas heel vrolijk weergegeven. De cadeautjes op de achterzijde mogen uiteraard niet ontbreken op dit peper en zoutstel.

Vogels groot en klein

Twee papagaai-achtige vogels. De ene wat groter gemaakt dan de ander. Waar het patroon of de beeltenis bij andere peper en zoutstellen van Ank Uitenbroek doorloopt of een verrassing in zicht heeft is deze bij dit setje gelijk aan de voorkant. De binnenzijde met bomen en vliegende vogels maakt het geheel wel echt compleet.

Vrouw met ketting en hoed

Een “one piece”, peper en zoutstel in één. Een halve bol met vrouwenhoofd en extravagante hoed. Uiteraard zitten aan de onderzijde twee vulopeningen.

Vriendinnen in badkleding

Wij hebben er twee vriendinnen in badkleding van gemaakt. Een brede glimlach en beiden een zonnebril. Ook bij de achterkant is wederom niet vergeten daar een leuke invulling aan te geven.

Vrouwen met strepen

Ank Uitenbroek maakte eind 2020 drie peper en zoutstellen die qua vorm en design redelijk gelijk zijn maar vooral in kleur en patroon van elkaar verschillen.

Vrouwen met golfpatroon

Net zoals de vrouwen met strepen en vrouwen met wimpers vergelijkbare vormen maar een ander patroon en kleurgebruik. Je moet ze eigenlijk in het echt zien. Dat zegt meer dan duizend woorden.

Vrouwen met wimpers

De vormgeving wederom vergelijkbaar met twee andere setjes maar ook hier maakt het patroon en kleurgebruik het verschil.

Engelen op halve bol


Ank Uitenbroek maakt regelmatig kunstwerken met engelen. Zo ook hier heeft ze twee engelen op een halve bol gezet. Het doet ons wat denken aan twee engelen die om de wereld heen vliegen. Maar dat is een eigen intepretatie en dat mag bij kunst.

Koningin Beatrix en Prins Claus

Ooit maakte Ank Uitenbroek en peper en zoutstel met Koningin Beatrix en Prins Claus als afbeelding. Begin 2021 maakt ze een nieuwe versie van dit koninklijk echtpaar.

Koningin Beatrix met het kenmerkende kapsel en Prins Claus die zichzelf aan het ontdoen is van zijn stropdas. Een verrijking voor onze verzameling.

uniek stel in de wereld

Muzikaal echtpaar

Een muzikaal echtpaar, hij achter het orgel, zij staat bij hem te zingen. Voor ons van enorme betekenis.

Vanaf het moment dat onze verzameling groot werd vroegen mensen ons altijd twee dingen. Welke vind je de mooiste en hoeveel is het waard. Dit peper en zoutstel is het antwoord, deze is ons het meest dierbaar en is onbetaalbaar.

Vrouw met strepen en stippen

Hoofden man en vrouw

Slapende hoofden

Man en vrouw met staartjes

Vrouw met hoofddeksel

Lezende hoofden